Torsdag 7/3

Thursday, March 7th, 2013 by Magnus

Idag börjar jag arbetet på en binaural max/msp syntes.
Idag fokuserade jag på att skapa den delen av patchen som hanterar interaural timedifference. Jag har utgått ifrån den tidigare forskningen för att skapa patchen, exemppelvis för att använda de tider vi läst om, samt dubbelkolla resultaten.
Efter att ha programmerat en itd simulator, märker vi att att man med en överdriven itd effekt uppnår starkare lokaliseringskänsla i ljudet. Ett problem vi stöter på är att ljudet vid en neutral itd känns som att det befinner sig utanför huvudet. Vi märker i alla fall att en klar lokaliseringseffekt uppnås med hjälp av endast itd vilket glädjer oss. Vi börjar fundera på varför ljudet upplevs som inuti huvudet istället för en framför-eller bakom huvudet effekt. Vi tror att det kan ha att göra med att det vi använt för att testa effekten är en musikfil, och därför inte har några klara lokaliserings signaler som t.e.x. reverb som talar om för oss att ljdet befinner sig i en miljö. Därför testar vi även med ett ljudklipp av en internvju Pontus spelat in tidigare.
Vi stötte på problem eftersom delayet inte kunde återskapa den korta perioden som vi ville.
Vi löste detta genom att ställa ner programmets vektorstorlek eller tröskel så att vi kunde få fördröjningar så korta som 2 samples, eller 0,0004 sekunder. Det låter som väldigt lite, men när man lyssnar på ljudet hör man en klar skillnad i vart den uppfattade ljudkällan befinner sig. För att försäkra oss om att delayet fungerade som det skulle, spelade vi in klipp från max/msp och kollade resultatet i Audacity (se bild).
Att minska vectorstorleken gör att ljudkalkyleringarna blir mer komplicerade, det återstår att se hur mycket man kan pressa ner storleken när fler ljud och effekter skall beräknas samtidigt.

Tanken är att vi sedan skall applicera mer delay för båda öronen beroende på ljudkällans avstånd till spelaren för att på så sätt väga upp för ljudets hastighet.

BIld1Audacity

Bild2Audacity

Exempel

Advertisements

One comment on “Torsdag 7/3

  1. Hej, en skön retrokänsla….
    Tydligt att ni arbetar utifrån er frågeställning… Mev har hänt efter 7/3 – inget skrivet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: